ناصر شفق:عدم امنيت شغلي كارآفرينان به زيان كارگران منجر خواهد شد
يكي از مشكلات اساسي قانون فعلي كار اين است كه در عرصه هنر تعريف نشده است. ناصر شفق، عضو انجمن سينماي دفاع مقدس ضمن اعلام اين مطلب به خبرنگار ما گفت: نه تنها در حوزه هنر كار تعريف نشده است، بلكه يك بلبشوي بسيار عجيبي هم بر آن حاكم است.
وي گفت: وقتي به هنر اهميت داده ني شود همه حوزه ها آسيب پذير مي شوند، چرا كه هنر شيوه و بيان بليغ مشكلات است و بسياري از مشكلات چون از زبان هنر بيان نمي شود عملاً با سختي و صعوبت روبرو مي شود.
شفق ضمن تاييد بر مشكلات اساسي در قانون فعلي كار و عدم وجود رابطه مناسب و منطقي بين كارگر و كارفرما در آن گفت: متأسفانه يك مشكل ديگر نيز اين است كه در كشور ما جايگاه شايسته سالاري بسيار ضعيف است و برعكس جايگاه دلالي بسيار پررونق.
وي گفت: تا زماني كه كارفرما احساس امنيت شغلي نكند قطعاً كارآفريني نخواهد كرد و در نهايت ضررش هم براي كارگر خواهد بود.
شفق در پايان گفت: مهمترين حسن اصلاح منطقي قانون كار اين است كه چرخه توليد دوباره رونق خواهد گرفت، وقتي چرخه توليد رونق گرفت عوايد آن نصيب كارگر نيز خواهد شد و از سوي ديگر توليد كننده فقط به توليد فكر خواهد كرد و نه به دلالي و شغل هاي كاذب ديگر.
پرويز پورحسيني:عدم اصلاح قانون كار
داغ شدن هر چه بيشتر بازار دلالي را به دنبال دارد
پورحسيني بازيگر سينما و تلويزيون اصلاح قانون فعلي كار را يك ضرورت خواند و خواستار ايجاد يك رابطه منطقي بين شغل و دستمزد افراد شد.
وي به خبرنگار ما گفت: اگر ما بتوانيم يك رابطه منطقي بين كارگر و كارفرما ايجاد نماييم بسياري از مشكلات مرتفع خواهد شد.
از سوي ديگر اگر يك آمار مقايسه اي با دستمزد كارگران در ابتداي انقلاب انجام دهيم، مي بينيم كه يك كارگر كه در سال 57، با دلار 7 تومان، 400 تومان حقوق مي گرفت، امروز بايد حداقل يك ميليون تومان بگيرد.
پورحسيني گفت: در صورتي كه قانون كار اصلاح نشود شاهد گرم شدن هر چه بيشتر بازار دلالي بجاي توليد در كشور خواهيم بود. متاسفانه در جامعه اين ذهنيت بوجود آمده كه زندگي شرافتمندانه و آبرومندانه با حقوق كارگري و كارمندي امكان پذير نيست. وي گفت: قبل از انقلاب همه به دنبال تحصيلات عاليه براي فرزندانشان بودند. اما پس از پيروزي انقلاب به دليل جنگ، تحريم و... شاهد داغ شدن بازار دلالي بوديم.پورحسيني با اشاره به يك مثال گفت: يكي از دوستانم از ژاپن آمده بود و به من گفت كه در ژاپن فردي به خاطر اينكه از اداره اش اخراج شده از فرط ناراحتي دست به خودكشي زده است. درست در مقابل اين نقطه يكي از همكاران ما در تئاتر شهر در سال 1360 از آنجا اخراج شد. بعد از مدتي كه وي را ديدم از وضعيتش جويا شدم. در جواب به من گفت كه خدا پدر و مادر آن كس را بيامرزد كه من را از آنجا اخراج كرد. اگر من در تئاتر شهر بودم تا آخر عمرم صاحب هيچ چيز نمي شدم ولي امروز هم ماشين، خانه، مغازه و همه امكانات را در اختيار دارم.
پورحسيني گفت: چرا بايد اينگونه باشد؟ معضل كارگر و كارفرماي ما فقط با اصلاح قوانين كار و اصلاح ساختار بودجه نويسي قابل حل است.
جهانگير الماسي : بهبود رابطه كارگر و كارفرما
منوط به اصلاح قانون است
جهانگير الماسي كارگردان، تهيه كننده و بازيگر سينما و تلويزيون، مهمترين مشكل قانون كار را متناسب نبودن حقوق كارگر و كارفرما دانست و گفت: تا زماني كه قانون كار اصلاح نشود و حقوق كارگر و كارفرما به درستي در نظر گرفته نشود هر روز وضعيت بدتر خواهد شد.
به گزارش خبرنگار ما وي ضمن اعلام اين مطلب گفت: عدم وجود عدالت در رابطه بين كارگر و كارفرما بزرگترين معضل كار است و به نظر مي رسد كه تعريف اجتماعي قانون كار، مشكل اساسي دارد.
الماسي گفت: هر كسي كه منفعت بيشتري به جامعه مي رساند بايد از رفاه و منزلت بيشتري برخوردار باشد. متاسفانه در جامعه سنتي ما به دليل حضور طولاني و پررنگ فئوداليسم، بيگانگان و سايه هاي سنگين استعمار و استثمار اين قاعده اصلا وجود نداشته است.
وي افزود: اين اميد به وجود آمده است كه در ميانه دهه سوم انقلاب، به پشتوانه جسارتي كه انقلاب به هواداران و دوستداران خود القاء نموده است، بتواند اين حقوق واقعي را تحصيل نمايد.
وي ادامه داد: براي تحقق عدالت اجتماعي بايد كليه قوانين ما به سوي حركت هاي عدالتخواهانه حركت كند، اصلاح قانون كار، اصلاح قوانين مدني و... همه بايد به درستي و با در نظر گرفتن عدالت صورت پذيرد.
الماسي افزود: در گذشته پذيرفته بوديم كه يك نفر خان باشد و بقيه كارگر و رعيت او. خان هم مي گفت ديگران كار كنند تا من لذت ببرم. متاسفانه اين فرهنگ به نحو بسيار مطلوبي در ما تبليغ شد و بر اثر ترويج همين فرهنگ امروز شاهديم كه همه دوست دارند خان بشوند، چرا كه ديده اند خان چگونه با لذت زندگي مي كند.
وي افزود: بعد از پيروزي انقلاب نيز فقط خان تغيير نام داد و دلال نام گرفت. وقتي مردم دلالي را مي بينند كه نه سواد دارد، نه روابط اجتماعي را مي شناسد و نه به ديگران احترام مي گذارد و سوار بر ماشين آخرين مدل چند صد ميليوني مي شود، از خود سؤال مي كنند كه اين دلال از چه راهي به اين جايگاه و منزلت رسيده است؟
وي ادامه داد: وقتي سؤال مي كني كه اين آقا از كجا آورده است؟ مي گويند آقا دارد نفت، گاز، گوگرد و... دلالي مي كند. بعد مردم به خودشان مي گويند پس فلسفه وجودي وزارت نفت و شركت گاز چيست؟ پس كار سازمانهايي كه ناظر بر عملكرد اين دستگاهها هستند چيست؟
الماسي گفت: متأسفانه انسان مشاهده مي كند كه دست هايي در كار است كه كارخانجات ما با تعطيلي روبرو شود و قشر عظيم كارگران ناراضي جلوه دهند. به عنوان مثال ببينيد به دلالي اجازه مي دهند مبلمان هاي درجه 2 و 3 با قيمت پايين وارد كشور كند. اين بدان معنا نيست كه بازار كاذب قبلي خوب بوده است. ولي اين سؤال نيز مطرح است كه اگر قرار است از چين مبلمان بياورند چرا جنس درجه۱ را وارد نكرده اند و در جهت رقابتي كردن و تعديل قيمت هاي بازار ايران از آن استفاده نمي كنند؟ بر همين اساس مي بينيم صنايع داخلي ما به دليل عدم امكان رقابت در بسياري از موارد با تعطيلي روبرو مي شوند و با خيل عظيم كارگر بيكار روبرو مي شويم.
گروه ادب و هنر