نگاه دوم
بازگشت كارخانه ها به حريم
اوضاع شهر را وخيم مي كند
گروه شهري-محدثه قيدي: در شرايطي كه سازمان محيط زيست قصد داشت با هدف كاهش بارگذاري جمعيتي، شغلي، زيست محيطي و تمركززدايي از تهران به ارائه طرحي به هيأت دولت پيشنهاد استقرار صنايع الكترونيك در اين شهر را مطرح سازد آن هم با اين استدلال كه تنها اين فناوري نيازمند نيروي كار كمتر و آلودگي پايين تر است، هيأت دولت در يك حركت ناگهاني در بيستمين جلسه استاني خود طرح لغو ممنوعيت احداث و توسعه صنايع در 120 كيلومتري تهران را به تصويب رساند.
به گزارش همشهري، پس از اين اقدام كارشناسان محيط زيست نخستين كساني بودند كه سعي كردند با طرح انواع اظهارنظرها دولت را متوجه عواقب تصميمي سازند كه از ديدگاه آنان يك سويه، آني و فاقد مباني مطالعاتي و تحقيقاتي و كارشناسانه بود. از ديدگاه اين كارشناسان تهران با كمتر از 2/1 درصد كل مساحت و۱۵ درصد جمعيت كشور حدود 35 درصد واحدهاي توليدي و صنعتي را در خود جاي داده كه همين امر تهران را با انواع معضلات زيست محيطي ازجمله آلودگي هاي آب، خاك و هوا مواجه ساخته است.
پس از طرفداران و مسئولان و كارشناسان حوزه محيط زيست دامنه انتقادات اين بار به اعضاي شوراي اسلامي شهر تهران رسيد، به طوري كه در نخستين فرصت پيش آمده در حاشيه جلسه علني روز سه شنبه (9/8/85) در مصاحبه با خبرنگاران با اعلام دلايل خود، دولت را نسبت به عواقب و نتايج اين تصميم برحذر داشتند.
همشهري در ادامه اظهارنظرهاي صورت گرفته پيرامون لغو ممنوعيت احداث صنايع و كارخانجات در 120 كيلومتري تهران با سيدمحمد نصر مديرعامل شركت ساماندهي صنايع و مشاغل شهرداري تهران گفت وگو كرد. اين مقام مسئول معتقد است: براساس اعلام سازمان هاي مسئول دولتي هنوز بخشنامه و ابلاغيه رسمي مبني بر لغو ممنوعيت صنايع در شعاع 120 كيلومتري تهران صادر نشده است ضمن اين كه سازمان هاي مرتبط نظير سازمان صنايع و معادن و اداره كل محيط زيست استان تهران به دليل بروز مشكلات محيطي و نابساماني هاي مختلف با تحقق اين امر مخالفند و اين مخالفت خود را به صورت جوابيه براي دفتر رياست جمهوري تهيه كرده اند. نصر همچنين اظهار داشت: علاوه بر اينكه استقرار هرگونه صنايع در محدوده و حريم تهران مي بايست منطبق با طرح جامع تفصيلي شهر تهران باشد، ايجاد هرگونه صنايع در شعاع 120 كيلومتري صرفا با رعايت فناوري هاي نوين (H.T) و سازگار با محيط زيست فرآيندهاي پاكيزه، محصولات پاكتر بنا به ضرورت و به صورت بسيار محدود مي تواند امكان پذير باشد.
به گفته مديرعامل شركت ساماندهي مشاغل شهرداري تهران حتي عليرغم همه محدوديت هاي وضع شده شاهد توسعه صنعتي به صورت ناپايدار و غيراصولي بوده ايم، بنابراين در صورت برداشته شدن موانع قانوني كه همانا لغو محدوديت استقرار صنايع در شعاع 120 كيلومتري تهران است وضع به مراتب وخيم تر خواهد شد.وي در توضيح اين مطلب گفت: در صورت آزاد شدن استقرار و احداث صنايع در شعاع 120 كيلومتري شهر تهران بار بسيار گسترده اي از مهاجرت، تشكيل كانون هاي غيراصولي جمعيتي و توسعه حاشيه نشيني و تخريب زمين و محيط زيست به شهر تهران تحميل خواهد شد كه كار خدمات رساني به شهروندان را با مشكل و نارسايي هاي جدي مواجه خواهد ساخت.
|