محدوديت هاي مستند سازي در ايران
ايسنا: دكتر حسين كرمي- مدير شبكه چهار سيما ـ مشكل توليد مستند در تلويزيون را در چند جهت قابل تامل دانست و گفت: سه مولفه اي كه باعث شده توليد مستند در ايران چندان فربه و پروار نشود، خيلي مشهود است. توليد مستند اگر به معناي واقعي آن اتفاق نيفتد گران تمام مي شود. كارهاي شبكه اي مانند BBC با بودجه و زمان محدود توليد نمي شود. بودجه هاي سرسام آوري صرف توليد مستند مي شود. ولي كاملا به لحاظ تجاري جواب مي دهد. مستندهايي مانند زندگي پنهان گياهان ، افق و زندگي جانوران كه از شبكه چهار سيما پخش شده در زمره آثاري قرار مي گيرند كه گاهي براي خلق لحظاتي از آن ها تيم فوق العاده حرفه اي با هزينه هاي قابل توجه كار مي كنند. اين امكان در تلويزيون ما وجود ندارد.
وي امكانات فني ساخت مستند در تلويزيون را محدود خواند و افزود: ساخت مستندهايي كه عموم مخاطبان را ميخكوب مي كند، با ابزار فني ما انجام شدني نيست. ما امكانات خيلي پيشرفته تري مي خواهيم.
زماني فيلمي مستند درباره زندگي جانوران در ايران توسط سيما فيلم و BBC ساخته شد كه كار موفقي از آب درآمد تيم فني اين مستند از سوي BBC آمده بودند و حتي به دوستان فني ما اجازه نمي دادند كه به دوربينشان دست بزنند. مدير شبكه چهار تاكيد كرد: اين كه در مستندهاي خارجي، تصاوير متفاوتي مي بينيد و انصافا بعضي جاها خيلي از كارهاي ساخته شده توسط ما قشنگ تر است به دليل امكاناتي است كه آن ها در اختيار دارند. دكتر كرمي پژوهش و نيروي توليد كننده ساختار مستند را از ديگر مشكلات اين بخش برشمرد و افزود: در توليد مستند خارجي با آدم هايي سروكار داريم كه زندگي را وقف حوزه مشخصي مي كنند. تحقيق و آموزش نيروي انساني در اين كشورها در سطح مناسبي است. با اين حال ما نيروي انساني كارآمدي در بخش مستند داريم، چرا كه اين ساختار به لحاظ تجاري مانند سينما عمل نكرده و علايق ويژه علمي است كه آدم ها را به حوزه مستند مي كشاند، بنابراين كارهاي قابل توجهي در ايران ساخته شده است. مدير شبكه چهار سيما با اشاره به مشكلات مالي سازمان صدا و سيما، خصوصا در سال 84 يادآور شد: صدا و سيما در سال گذشته با تنگدستي بعضي از حوزه ها را سرپا نگه داشت. با اين حال كارهاي مستند بسيار خوبي در شبكه چهار و مركز مستندسازي سيما ساخته شد.
در حال حاضر مستند علمي و اجتماعي در سطح خوبي در تلويزيون ما ساخته مي شود. مستند سياسي نيز توليد و هم تامين مي كنيم. در ادامه زين العابديني ـ مدير گروه مستند شبكه چهار سيما ـ نيز اظهار كرد: ممكن است بعضي بخش ها در مقاطعي تقويت شده باشند و به بعضي بخش ها كمتر پرداخته باشيم. اما در 3-2 سال اخير سعي كرديم تصميم مناسب موضوعي در حوزه مستندسازي اتفاق نيفتد. حمايت هايي كه انجام مي شود باعث شده كه ساختار مستند چه به لحاظ تنوع موضوع و چه به لحاظ ارتقاي سطح، روند خوبي را طي كند. مدير گروه مستند شبكه چهار سيما، يادآور شد: قبل از تاسيس شبكه چهار سيما سطح تعريفي مستند در صدا و سيما پايين بود بعد از تاسيس اين شبكه سطح تعريف مستند، سال به سال ارتقا پيدا كرده و افق ديد سازمان صدا و سيما بر اين است كه در آينده از اين سطح نيز بالاتر برود.
صداوسيما سهمي ندارد
معاون سازمان صدا و سيما گفت: براي هر برنامه تلويزيوني، به طور متوسط۱۰۰، هزار پيام كوتاه تلفن همراه و براي هر برنامه راديويي۲۰، هزار SMS (پيام كوتاه) ارسال مي شود. مهدي افراسيابي اظهار داشت: در حال حاضر پنج شركت از مخابرات، مجوز بانك SMS دارند كه با صدا و سيما همكاري مي كنند برنامه هايي كه در راديو و تلويزيون مخاطبان توسط SMS با آن ارتباط برقرار مي كند، از طريق مركز گسترش فناوري اطلاعات انجام مي شود؛ به اين شكل كه هر برنامه پسورد خاص خود را دارد و بر اساس طراحي كه ارايه مي دهد، نرم افزار مورد نظر براي آن برنامه تنظيم مي شود و در اختيار برنامه سازان قرار مي گيرد. وي افزود: براي هر برنامه راديويي و تلويزيوني نيازي نيست كه خطوط SMS را افزايش دهيم، بلكه با همين چند شماره كه در اختيار داريم، اعداد آخر را به تناسب هر برنامه جا به جا مي كنيم. به عنوان نمونه راديو ايران (شبكه سراسري سابق)، در نظر دارد كه در آينده در 30 برنامه ي خود، از طريق SMS با مخاطبانش ارتباط برقرار كند، به همين منظور دو رقم آخر شماره را از صفر تا 30 متغير پيش بيني كرده ايم.
آخرين وضعيت سريال ها
مهدي فرجي، مدير گروه فيلم و سريال شبكه اول گفت: 4 ماه از تصويربرداري سريال اگر عشق نبود به كارگرداني فياض موسوي گذشته است.وي از محمد رجايي به عنوان تهيه كننده سريال اگر عشق نبود نام برد و افزود: اميدواريم ظرف سه ماه آينده تصويربرداري اين مجموعه تلويزيوني به پايان برسد. مدير گروه فيلم و سريال شبكه اول، درباره ويژگي هاي سريال اگر عشق نبود اظهار كرد: اين مجموعه تلويزيوني به سفارش ستاد مبارزه با مواد مخدر توليد مي شود كه به دغدغه هاي اجتماعي مي پردازد. مهدي فرجي همچنين فاز يك و دو سريال مدار صفردرجه را
پايان يافته قلمداد كرد و افزود: تصويربرداري سكانس هاي مربوط به كشورهاي مجارستان، ايران و فرانسه به پايان رسيده و از مهرماه تصويربرداري فاز آخرين اين سريال در كشور سوريه يا لبنان آغاز مي شود. مدير گروه فيلم و سريال شبكه اول سيما درباره سريال
در امتداد باران نيز گفت: اين سريال به كارگرداني بهرام بهراميان و تهيه كنندگي سيدرضا شكري اواسط ارديبهشت ماه 85 كليد خورد و پيش بيني مي شود كه تصويربرداري آن تا پايان شهريور ماه به طول بينجامد.
وي درباره ويژگي هاي مجموعه تلويزيوني در امتداد باران گفت: اين سريال به موضوعات اجتماعي و بعضي معضلات جامعه مي پردازد.